Mňamka na cesty do hor aneb jak se zdravě a nutričně posilnit!

07.08.2017

Téměř všichni jsme si při toulkách přírodou prošli érou horalek, tatranek a jiných prapodivných cukrů. Na chvíli nás hranáče zasytí, ale po chvíli nám v tom břichu zase kručí a to je otrava! Upečte si domácí sušenky, které řeknou hladu na dobré 2-3hod STOP a nebudou vám připravovat prostředí pro krásné břišní pneu ;-)

Hranáče jako je tatranka nebo horalka seženete v každém obchodě, je to jednoduché a SLADKÉ! Nojo! Jenže to je ten kámen úrazu. Sladkou tatrankou zabijete hlad ale pouze na chvíli v délce pár desítek minut. Co se týká energie, tu dostanete také téměř okamžitě, ovšem stejně rychle ji opět ztratíte.
Rychlé cukry vám zapříčiní rychlé vstřebání do krve a následné rychlé odplavení inzulinu pryč. Rychlé výkyvy inzulinu zrovna nejsou nejlepšími společníky do hor na jednodenní ani vícedenní túry. A vůbec nejsou vítanými společníky pro celý život!

Domácí sušenky zaberou pár minut

Domácí sušenky mají tu výhodu, že si do nich dáte dle své chuti cokoli vás napadne a co budete mít zrovna při ruce. Obsahují pomalé cukry (polysacharidy), které se do krve vstřebávají pozvolna. Laicky řečeno uvolňují energii postupně, nikde nic nehapruje a metabolismus si chrochtá.
Pokud si v domácí přípravě zrovna nehovíte, kupujte si müsli tyčinky s větším podílem ovesných vloček BEZ PŘÍDAVKU CUKRU.

RECEPT SI UPRAVTE DLE SVÝCH CHUTÍ A PŘÁNÍ.

Na cca 12 sušenek potřebujete:

100 g ovesných vloček
50 g špaldové nebo žitné mouky
50 g uvařených jáhel
3 nastrouhaná jablka
namletý mlák dle libosti
namleté lněné nebo sezamové semínko
máslo a med dle libosti
1 vejce
------------------------------------------------------------------------------
Kdo nemá rád jáhly nahradí vločkami nebo více mouky.
Prášek do pečiva ani jiné ohavnosti tam necpěte, není důvod !

Všechny suroviny smícháte v míse, na pánvičce rozehřejete máslo s medem a zamícháte do těsta. Konzistence by měla být lepkavá. Z těsta tvarujete na plech placičky. Pečete v troubě na 160° v horkovzduchu cca 20-30 minut do zlatavé barvy.


V sušenkách není žádný stabilizátor, snězte je do tří dnů od pečení. Suché, upečenější sušenky vydrží déle, kdo je chce jíst vláčnější přidá více jablek. Sušenky jsou výborné i bez jablek. Med lze nahradit přesnídávkou nebo čerstvým rozmixovaným ovocem, pak budete mít sušenky s přídavkem pouze fruktozového cukru, které budou ještě o něco zdravější ;-)

...dobré chuti přeje Radka